SZC logo

Nagykanizsai Szakképzési Centrum

OM kód: 203044/003 | 8800 Nagykanizsa, Hunyadi utca 16-18.

Intézmény logo

Nagykanizsai SZC Zsigmondy Vilmos Technikum

HírekKözérdekű adatokWebmailKRÉTA
Széchenyi 2020

Projektek

ERASMUS +

2022. május 2.- május 8. - Portugália, Braga
(Tóth Adrienn, Benő Erika, Leitgeb Ferenc, Hodász Eszter Zsuzsanna)

2022.05.01-08-ig Portugália, Braga városában vettünk részt egy egy hetes továbbképzésen ERASMUS tanár-mobilitás program keretein belül.

A továbbképzésen különböző módszereket vizsgáltunk a kiemelkedő tehetségű, az átlagos és a tanulási nehézséggel küzdő tanulók motiválására, a tanórán belüli differenciálásra, ha nincs lehetőség külön csoportot kialakítani számukra.

A Bloom-féle taxonómia szükségességét is megvizsgáltuk.

A program a következőket tartalmazta:

 1. nap: hajnali 2-kor érkezés a szállásra, vasárnap városnézés idegenvezető irányításával Braga városában.
 2. nap: délelőtt és délután oktatás, az előadásokat tartó Helena Fonseca bemutatta az ANEIS nonprofit szervezetet, ahol önkéntesként dolgozik, és amely a tehetséges gyermekek (óvodás kortól egyetemig) felkutatásával és fejlesztésével, integrálásával foglalkozik. Különféle publikációikat, programjaikat mutatta be. A tehetségesség fogalmának meghatározása] (nem csak IQ teszt), különféle intelligencia teóriák és mérésük.
 3. nap: délelőtt oktatás: beszélgetés a portugál, magyar és szerb oktatási rendszerről, a tehetséges gyerekek oktatási rendszerbe való integrálásáról, az iskolai kereteken kívüli lehetőségeikről. Például megnéztük azt, miként lehet a tanulókat rugalmas és végleges csoportokba osztani a hely (tanítási kereten belül, tanítási időn kívül), tartalom (tananyag, tananyagon túl) és típus (homogén, inhomogén) szerint. Szintén egyéni és csoportos kisebb gyakorlati feladatokkal.
  Délután szabadprogram, megnéztük Porto városát.
 4. nap: a Bragamob szervezésének keretében megtekintettük a Palacio da Berjoeira kastélyt, valamint Valenca városát.
 5. nap délelőtt és délután oktatás. A nap egyik felében a kisebbségek integrálási lehetőségeiről beszéltünk mind Portugáliában, Magyarországon és Szerbiában is. Milyen programok, iskolai kereteken belüli és iskolán kívüli fejlesztések léteznek a különböző országokban.
  Délután nemzetközi szervezetekkel ismerkedtünk meg, amelyek a tehetséges diákok fejlődését, fejlesztését, oktatását segítik ( pl. ANEIS (Portugália), ETSN (amelynek Nagykanizsán is van résztvevője), World Talent Center (Arab Emírségek szervezete), Global Talent Mentoring Program (hosszútávú mentorálása a diákoknak, 16 éves kortól).
  A tehetséges gyerekeket osztályok keretén belül miként lehet differenciáltan oktatni (pl. plusz, másfajta feladatok, pármunka, egyéni konzultáció tanárral, stb). Praktikus tanácsok tehetséges diákokat oktató tanároknak.
  A tanulók fejlettségi szintjének megfelelően hogyan lehet a feladatokat az egyszerűtől a bonyolultik kialakítani, Bloom-féle taxonómia felhasználásával: Ismeret, Megértés, Alkalmazás, Analízis, Szintézis és értékelés. Csoportmunka.
  Applikációk, platformok, networkök, publikációk, amelyek hasznosak lehetnek az oktatás során (TeachEngineering, Tinkercard, Parlay, stb.).
 6. nap az Arqueologo Mário Cardoso EB-2.3 iskolát tekintettük meg Guimaraesben, ahová a diákok az 5-9. osztály között járnak. Az iskola pszichológusával beszélgettünk, miként lehet felismerni, ha egy tanuló valamiben kiemelkedően tehetséges, és milyen tanórán kívüli programokkal segítik ebben az iskolában a tehetséges gyermekeket, majd az iskola bemutatására került sor.
  Braga városában pedig a CTEM Academy-t, amely egy iskolai kereteken kívül működő oktatási centrum diákoknak a tudományok, technológia, mérnöki tudományok és matematika területein. A diákoknak különféle programokat szerveznek, kirándulásokat, és akár születésnapi zsúrokat is, különféle témákban (pl. űrkutatás, dinoszauruszok, stb.). Egy, a gyerekek által elkészített lego robot működését is megnézhettük.
 7. nap (szombat), a Bragamob által szervezett városnézés az óceán partjára, Viana do Castelo településére
 8. (utolsó) nap, hazarepülés Porto-Madrid-Budapest

GALÉRIA

Erasmus - 2022. május 2.- május 8. - Portugália, Braga

279300123_532705421898923_3904695225028583248_n.jpg
279422889_3144528352456361_8103640655677716245_n.jpg
Kép1.jpg

Partnereink

SZC logo

Nagykanizsai Szakképzési Centrum


Nagykanizsai SZC Zsigmondy Vilmos Technikum

8800 Nagykanizsa, Hunyadi utca 16-18.

Telefon: +36 (93) 518-900

E-mail: titkarsag@zsvszi.hu

OM azonosító: 203044/003


2024Nagykanizsai SZC Zsigmondy Vilmos Technikum